Izbran članek:
Vzdrževanje lesenih fasad
 
Seznam člankov:
[19] [SI-18] [DE-1]
stran: 1 / 2 | skupaj zapisov: 18

[SI] Akcija!! Hrastov sod 440l
[SI] Raba lesa v Sloveniji
[SI] Vzdrževanje lesenih fasad
[SI] Nadstreški, pergole in paviljoni
[SI] Vonj po lesu
[SI] Zašcita lesa pred zimo
[SI] Kako nad madeže, praske, razpoke
[SI] Lesna biomasa
[SI] Stabilen, trden in odporen parket
[SI] Lahko bi bil vecen
Vpisal: Kajote - J.K.
Vir: Večer - kvadrati
Les ima svoj značaj, lahko si izberemo, ali bomo na leseni fasadi uporabili površinski premaz ali ne. Če površine ne zaščitimo, opozarjajo strokovnjaki, les s časom potemni in posivi. Ta pojav ne pomeni trohnenja ali propadanja lesa, temveč je izraz naravne zaščite in staranja lesa, prav tako nima nobenega učinka na trajnost lesa. Lesene fasade so ob primernem vzdrževanju trajnejše in okolju prijaznejše od klasičnih ali betonskih fasad.

Samozaščitne lastnosti

Med vrstami lesa ima macesen veliko prednosti in prav zaradi tega je primeren material za izdelavo lesenih fasad. Ima namreč visoke samozaščitne lastnosti, zato ne potrebuje dodatne kemične zaščite. Les naredi na površini oksidacijsko plast, ki ga učinkovito ščiti pred vremenskimi vplivi. Macesen s časom dobi sivo patino, kar je zgolj estetski učinek, ne vpliva pa na funkcionalnost in življenjsko dobo fasade. Spreminjanje barve je naraven proces, ki poleg macesna doleti vse vrste lesa, ki jih uporabljamo za zunanje fasade. Če želimo ohraniti prvotno barvo macesnovega lesa, lahko fasado premažemo z brezbarvnimi tankoslojnimi lazurami na osnovi organskih topil. Potrebna sta najmanj dva nanosa, priporočljivi pa so trije. Premaz je treba obnavljati na dve do tri leta.

Priporočljiva je kemična zaščita

Smreka spada med manj odporne drevesne vrste, zato zanjo strokovnjaki priporočajo kemično zaščito. Prvi nanos je impregnacija, s katero ji podaljšamo trajnost in jo zaščitimo pred vremenskimi vplivi. Po impregnaciji pa sledijo še trije nanosi tankoslojnih lazurnih premazov, v različnih niansah. Predvideno obnavljanje tankoslojnih premazov je na tri do pet let (odvisno od lege objekta in klimatskih pogojev), zaželena je vsakoletna kontrola.

Najlažja, a tudi trajna

Cedra, ki se prav tako uporablja za lesene fasade, je trajna drevesna vrsta, ki ne potrebuje posebnega vzdrževanja. V zunanjem okolju dobi enakomerno sivo barvo. Cedra spada med najlažje iglavce.

Napad škodljivcev

Čeprav smo izbrali kakovosten les, ki je pravilno vgrajen, dobro osušen, obrušen in odprašen, ga je treba najprej preventivno zaščititi pred napadom škodljivcev, pravi "Jana "Svoljšak iz Belinke Bellesa. "To storimo z impregnacijo, ki vsebuje biocide. Ko izbiramo impregnacijo, je treba paziti, da ščiti les pred čim večjim spektrom škodljivcev (insekti, glive modrivke in trohnivke) in da se z vodo ne spira. Pri izbiri premazov za les se moramo najprej odločiti, kakšen končni videz želimo. Če se odločimo za lazure (prosojne premaze - struktura lesa je po premazovanju še vidna), je pri izbiri premaza pomembno, da izberemo takšno lazuro, ki bo les kakovostno ščitila pred škodljivimi UV-žarki in vlago."

Dobro je vedeti

Kako do boljše zaščite

Posebno izdatno je treba impregnirati vse prečne oziroma čelne reze lesenih elementov. Čim več impregnacije se vpije v les, boljša je zaščita pred napadom škodljivcev. Lazuro nanašamo na les šele takrat, ko je impregnacija osušena. Tudi debelina sloja lazure je za dobro zaščito izrednega pomena. "Pri izbiri barvnega tona lazure je treba vedeti tudi to, da je končni videz odvisen od naravne barve lesa in njegove vpojnosti (na temnejšem lesu in/ali bolj vpojnem lesu je izbrani barvni ton lazure temnejši), barve impregnacije (zato priporočamo brezbarvno impregnacijo), kakovosti obdelave lesa (pri slabo obrušenem lesu je videz temnejši), stopnje osušenosti lesa (če les ni dovolj osušen, je izbrani barvni ton temnejši) in debeline nanosa lazure (pri vsakem dodatnem nanosu ali obnavljanju površina postane temnejša)," opozarja Jana Svoljšak iz podjetja Belinka Belles.

Zanimalo vas bo

Raztezanje in krčenje

Ker je les naravni material, se zaradi prilagajanja na mikroklimo novega okolja razteza in krči. Posledično se v prvem letu, po prvi zaščiti na premazu pojavijo majhne, navadno očem nevidne razpoke. Zato eno leto po prvem premazovanju les še enkrat premažemo s tankim slojem izbrane lazure. S tem zapolnimo vse razpoke, ki so zaradi dilatacij nastale na premazu. Tako zaščiten les bo ostal lep in bo res dolgo služil svojemu namenu.

Sanja Verovnik
[SI] Napišite članek in nam ga pošljite!
[DE] Ihr Artikel
[IT] Vostro Articolo
Prijava
Izvirnost ansambla je v svojem stilu, saj naše skladbe opevajo pokrajino ob Muri, Prlekijo in življenje ljudi, ki tukaj živijo, posebnost pa so tudi swingovski vložki veselih polk. Narodnozabavni ansambel ŠTRK
Izvirnost ansambla je v svojem stilu, saj naše skladbe opevajo pokrajino ob Muri, Prlekijo in življenje ljudi, ki tukaj živijo, posebnost pa so tudi swingovski vložki veselih polk.

Za izbiro klikni sliko