Izbran članek:
Nadstreški, pergole in paviljoni
 
Seznam člankov:
[19] [SI-18] [DE-1]
stran: 1 / 2 | skupaj zapisov: 18

[SI] Akcija!! Hrastov sod 440l
[SI] Raba lesa v Sloveniji
[SI] Vzdrževanje lesenih fasad
[SI] Nadstreški, pergole in paviljoni
[SI] Vonj po lesu
[SI] Zašcita lesa pred zimo
[SI] Kako nad madeže, praske, razpoke
[SI] Lesna biomasa
[SI] Stabilen, trden in odporen parket
[SI] Lahko bi bil vecen
Vpisal: Kajote - J.K.
Vir: Večer - kvadrati
Uporaba lesa je danes sodobni trend. Mnogi v tem naravnem materialu vidijo stik z naravo, okoljem, na katero v današnjem svetu radi pozabljamo. Dekan ljubljanske fakultete za arhitekturo prof. mag. Peter Gabrijelčič v publikaciji Les v sodobni slovenski arhitekturi ugotavlja, da bo les zaradi svojih estetskih, strukturnih in okoljskih značilnosti eden najpomembnejših gradbenih materialov tudi v prihodnosti. "Les kot gradbeni material doživlja renesanso. Inovativni sistemi gradnje z lesom so v zadnjem desetletju povzročili preporod v ekološkem, gradbeniškem, arhitekturnem in ne nazadnje tudi ekonomskem smislu."

Les za zunanjo ureditev

Les je še posebno priljubljen material pri urejanju okolice hiše, leseni "dodatki" pa pravi modni trend. Ne glede na to, koliko smo navdušeni nad lesom, pa moramo pri urejanju okolice najprej upoštevati arhitekturo hiše in okolje, v katerem stoji naša hiša. Da les postaja vse bolj priljubljen in da se pri večjih razdaljah med podpornimi stebri nadstreškov večkrat kombinira s kovino, pravi Jože Kos iz Mizarstva Kos, kjer veliko pozornosti namenjajo ravno zunanji ureditvi naših domov. Prednost lesa je gotovo v dejstvu, da je to naravni material, ki prijetno deluje na človeka in je cenejši od kovine. "Kot material je prijazen okolju in ga imamo na pretek v našem okolju. Enostavno ga je reciklirati. Za obdelovanje porabimo malo energije." Pri urejanju zunanjosti in okolice hiše najpogosteje uporabljajo smrekov les, za pergole in druge bolj izpostavljene konstrukcije pa macesnovega. Kos je poudaril, da mora biti za večje profile les lepljen, da je konstrukcijsko močnejši in da ne poka. Po njegovih besedah pa je zelo pomembno, da je les sekan pozimi. V času rasti je namreč sladek in ga zato napadajo lesni škodljivci.

Po informacije na upravno enoto

Če se odločimo za gradnjo lesenih nadstreškov in pergol, potrebujemo enostavno gradbeno dovoljenje, ki je namenjeno manjšim gradbenim objektom. Včasih so temu rekli lokacijska informacija, danes pa za vsak posamezni primer podatke poiščemo na svoji upravni enoti. Kot pravijo strokovnjaki, se določeni predpisi v različnih občinah tudi razlikujejo in so v nekaterih primerih celo v nasprotju z državnimi. Pomembno je torej, da vse podrobnosti poiščemo v tisti upravni enoti, v kateri živimo. Za nadstrešek se odločimo, ko imamo zasnovan celostni zunanji prostor in smo tudi dorekli, kako bomo parkirali. Temelje za nadstrešek je namreč treba postaviti pred tlakovanjem ali asfaltiranjem površin, poleg tega ne smemo pozabiti vbetonirati sidra in poskrbeti za napeljavo elektrike, morebiti tudi vode ter alarmnih ali varnostnih sistemov. "Nadstreške za avtomobile po navadi postavljamo ob vzhodne in severne dele hiše, bivalne pa ob južne ali zahodne. Zelo pomembno je, da so objekti, ki jih dodajamo hišam, manjši in da poleg hiše ne nastane še ena ali kup objektov različnih arhitekturnih stilov. V praksi večkrat vidimo, da iz lepe soseske, ki so jo zasnovali arhitekti, nastane vse drugo kot kaj lepega," je opozoril Kos.

Pergola ali nadstrešek?

Nadstreški nam bodo prišli prav na območju, kjer se veliko zadržujemo, torej počivamo, se hranimo, kuhamo ali preprosto družimo. Pergole pa postavimo na zunanjem prostoru, kjer se zadržujemo le v lepšem vremenu in lahko tam posadimo kakšne plezalke. Barve lesenih dodatkov okoli hiše po navadi usklajujemo kar s tistimi na hiši. V zadnjem času opažajo trende svetlejših lesnih barv, ki naredijo zunanje bivalne prostore tople in prijaznejše za bivanje. Ker so se skozi leta Slovenci naveličali temnih barv, želijo zadnja leta tudi temne napušče in ostrešja osvetliti, to pa lahko naredijo s posebnimi premazi. Izdelovalci lesenih dodatkov okoli hiše opažajo, da želijo imeti stranke v zadnjih letih te objekte veliko bolj dodelane in obdelane že skoraj kot pohištvo v dnevni sobi. To je lahko včasih problem, saj je treba upoštevati različne vremenske razmere, ki so jim izpostavljeni izdelki iz lesa.

Sodobni trendi na področju lesa narekujejo lepljeni les in kombiniranje z različnimi materiali. V lesene konstrukcije lahko vgrajujemo luči in razne dodatke, kot so kamen, kovina ali steklo. Zelo veliko nadstreškov na terasah danes v celoti ali le delno pokrivajo s steklom, aktualne pa so ravne strehe z rahlimi nakloni, ki so skoraj nevidni.

Dobro je vedeti

Izbira lesa

Ko izbiramo les, ki ga bomo uporabili pri elementih v okolici hiše, je pomembno, da je les sekan pozimi. V času rasti je namreč sladek in ga zato napadajo lesni škodljivci. Jože Kos je omenil, da se v zadnjem času na trgu pojavlja t. i. toplotno obdelani les, ki ima zelo dolgo življenjsko dobo tudi, ko je zelo izpostavljen. Najbolj pomembna pa je konstrukcijska zaščita lesa. To pomeni, da so detajli izvedeni tako, da voda povsod odteka. Primer so stari kozolci, ki stojijo več kot sto let, a so pokriti. Les pa lahko premažemo tudi zaradi estetskih razlogov.

Zanimalo vas bo

Bi vrtni paviljon?

Vrtni paviljoni se vračajo na slovenske vrtove. Še danes pomenijo prostor za druženje, v njih se lahko spočijemo ali pa v toplih poletnih dneh tja preselimo kar svojo pisarno. Pri vrtnih paviljonih moramo biti še toliko bolj pozorni, da se skladajo z našim domom in okolico hiše, sicer pa so možnosti za obliko paviljona skoraj neomejene. Izdelovalci lahko oblikovanje tega objekta uskladijo z našimi željami in predstavami.

Metka Pirc
[SI] Napišite članek in nam ga pošljite!
[DE] Ihr Artikel
[IT] Vostro Articolo
Prijava
V ambientu naše turisticne kmetije, s pridihom preteklosti, v kraju kjer sta še tišina in mir doma, kjer nas zjutraj prebuja petelinje petje...

...vas vabimo, da nas obišcete in preizkusite naše dobrote - jedi naših babic in dedkov, kulinariko Prlekije in Pomurja...

... da preizkusite ce podkev še sreco nosi, da obudite spomine, ki vam nekaj pomenijo in da vikende preživite drugace - po domace! Turisticna kmetija: Na koncu vasi - Prlekija
V ambientu naše turisticne kmetije, s pridihom preteklosti, v kraju kjer sta še tišina in mir doma, kjer nas zjutraj prebuja petelinje petje... ...vas vabimo, da nas obišcete in preizkusite naše dobrote - jedi naših babic in dedkov, kulinariko Prlekije in Pomurja... ... da preizkusite ce podkev še sreco nosi, da obudite spomine, ki vam nekaj pomenijo in da vikende preživite drugace - po domace!

Za izbiro klikni sliko