Izbran članek:
Kako nad madeže, praske, razpoke
 
Seznam člankov:
[19] [SI-18] [DE-1]
stran: 1 / 2 | skupaj zapisov: 19

[SI] Akcija!! Hrastov sod 440l
[SI] Raba lesa v Sloveniji
[SI] Vzdrževanje lesenih fasad
[SI] Nadstreški, pergole in paviljoni
[SI] Vonj po lesu
[SI] Zašcita lesa pred zimo
[SI] Kako nad madeže, praske, razpoke
[SI] Lesna biomasa
[SI] Stabilen, trden in odporen parket
[SI] Lahko bi bil vecen
Vpisal: Kajote - J.K.
Clanek: VECER-Kvadrati

Nega lesenega pohištva

Kako nad madeže, praske, razpoke

Ceravno je leseno pohištvo trpežnejše in obstojnejše od denimo steklenega, se na njem lahko pojavijo praske, madeži in razpoke, a lahko jih odstranimo ali celo preprecimo.Lesene dele pohištva je treba skrbno negovati, ceravno so trpežni in obstojni.
Leseno pohištvo, najsi je to mizica, omara, stol ali komoda, negujemo s cistilnimi sredstvi, vendar ne z vsemi. Ta sredstva naj bodo namenjena izkljucno negi pohištva. Pred uporabo cistila je priporocljivo prebrati navodila, saj lahko lesenemu pohištvu naredimo vec škode kot koristi, ce ga cistimo z agresivnimi sredstvi. Da bi leseno pohištvo dalj casa ohranilo sijaj, ga je treba zašcititi pred neposrednim soncem in pretirano vlago. Za cim daljšo obstojnost pohištva je potrebno vzdrževanje relativne zracne vlage, ta naj bo v prostoru približno 50-odstotna. Pri preveliki ali premajhni vlažnosti namrec zacne lak na pohištvu pokati. Na zacetku skorajda neopazne razpoke se cez cas širijo. Izpostavljenost soncnim žarkom utegne spremeniti barvo lesenega pohištva ali se na njem pojavijo rumeni madeži, ki jih s cistili ni mogoce odpraviti. Prav tako je dobro že ob namestitvi pohištva v prostor paziti, da leseni deli ne bi bili izpostavljeni kakršnim koli udarcem. Manjše poškodbe, odrgnine, ki nastanejo na laku, sicer lahko podrgnemo z voskom ali lošcilom za les, vecje pa je težje prikriti. Globlje praske lahko skrijemo, ce jih podrgnemo z brazilskim orešckom, orehom, ameriškim orehom, crnim orehom ali kakšnim drugim temnim oljnatim orešckom. Pazimo, da drgnemo le po praskah, da ne poškodujemo barve okoli praske.

Kako nad madeže

Na lesenem pohištvu se lahko scasoma pojavijo temni madeži. Nastanejo zaradi reakcije med lesom in lakom ter nekaterih plasticnih materialov, ki so dolgo na istem mestu. Na primer ce komodo krasi izdelek iz plastike in ga prestavimo, opazimo madež. Da madeže preprecimo, je najbolje tovrstne izdelke tedensko premikati, les pa negovati s primernim cistilnim sredstvom, ki bo izboljšal obstojnost laka. Med najbolj obcutljive vrste lesa gotovo sodi nekoliko svetlejši les. Ta po dolocenem casu porumeni, skratka izgubi ves sijaj. Sprememba barve lesa ne nastane cez noc, ampak ta proces traja nekaj casa. Ponavadi spremembe sploh ne opazimo.


V predalnikih se ponavadi nabira najvec prahu, ocistimo ga z mehko krpo, zunaje površine pa z blagim cistilnim sredstvom.
Najvecji sovražnik lesenega pohištva so vsekakor madeži. Najvecjo škodo lahko povzrocijo alkoholni, ker se alkohol hitro vpija v les in raztaplja vecino lakov in premazov, kar ponavadi vodi v neprivlacen odtenek pohištva. Zaradi tega je najbolje pri politju hitro ukrepati. Polito mesto hitro obrišemo s krpo in manjšo kolicino polirnega sredstva. Ce obojega nimamo pri roki, podrgnemo z dlanjo, kajti koža vpije precej alkohola, kar ublaži madež.

Kako ukrepati, ce se na lesenem pohištvu pojavijo barvni madeži? Vodne barve odstranimo z mokro krpo in zatem takoj posušimo površino, da se izognemo vodnim madežem. Oljne barve odstranimo s krpo, prepojeno s tekocim voskom.

Ce je madež zasušen, ga poskusimo odstraniti s trdo lepenko, plastiko ali nohti. Ce ne uspe, prepojimo madež s prevretim lanenim oljem. Ce madež ostane, ga odstranimo s kremencevim peskom in oljem kot pri alkoholnih madežih.

Zelo trdovratni so mastni madeži, ki se najpogosteje pojavijo na jedilnih mizah. Mast se namrec dobro vpija v les in jo je nemogoce odstraniti. Ponavadi je škoda odpravljena, ce les ponovno obrusite in ga polakirate. Tudi razlitje tekocine lahko na lesu pusti sledi. Polito mesto je treba nemudoma obrisati s krpo in ocistiti s primernim sredstvom za nego lesenega pohištva. Lesa pri cišcenju ne drgnimo, ker ga lahko tako poškodujemo.

Tudi goreca sveca lahko na lesu pusti neprijeten pecat - vosek. Ce je svež, pustimo, da se ohladi. Kakršnokoli odstranjevanje toplega voska ni priporocljivo, saj le pripomore k temu, da se madež razširi in utre še globlje. Najprej z nohti, košckom trde plastike ali lepenke (ne uporabljajmo kovinskih predmetov, ker poškodujejo les in lak) postrgamo cim vec voska s površine. Pri tem na lahko pomaga tudi led v plasticni vrecki, saj bo vosek postal trd in krhek. Ko odstranimo vosek, dobro zlošcimo celotno površino. Madež na lesu lahko nastane tudi pri nanašanju laka za nohte. Vecina naredi napako, ko ga želi odstraniti z odstranjevalcem laka za nohte. Ta utegne namrec poškodovati lak in les. Veliko primernejša za odstranitev tovrstnega madeža so blažja mineralna topila, ce jih nimamo pri roki, lahko poskusimo z acetonom, ki pa ga moramo razredciti z vodo. Topil ne nanašamo neposredno na madež, temvec z njimi prepojimo mehko krpico in se z njo lotimo cišcenja.


Na lesenem pohištvu, na primer na komodah, se lahko scasoma pojavijo temni madeži. Nastanejo zaradi reakcije med lesom in lakom ter nekaterih materialov, ki so dolgo na istem mestu, denimo plasticnih okrasnih izdelkov.


Iz naše skrinje nasvetov

Z limoninim oljem nad madež

Ce vam madeža z lesene površine ni uspelo odstraniti hitro, je dobro sredstvo za odstranitev zmes finega kremencevega peska ali pecilne sode (soda bikarbona) ali cigaretnega pepela z mineralnim, limoninim ali lanenim oljem. S pasto naneseno na krpo, narahlo drgnemo v smeri letnic lesa in potem obrišemo s cistim lanenim oljem. Na koncu s suho krpo dobro zdrgnemo v smeri letnic.

Nevarni odstranjevalci madežev

Odstranjevalci madežev in razredcila so zelo vnetljivi, zato pazimo, da bo prostor dobro prezracevan. Ne uporabljajmo jih blizu ognja ali iskrenja in ob tem ne kadimo. Razredcila in nekateri odstranjevalci madežev lahko poškodujejo lak ali les, zato njihovo ucinkovanje prej preverimo na skritem delu pohištva. Nekateri so tudi zdravju škodljivi.

Prasko lahko pobarvamo

Prasko, ki je nastala na lesu, lahko pobarvamo z vošcenko ali lošcilom za cevlje ustrezne barve. Lahko tudi uporabimo komercialne izdelke za zakrivanje prask ali voske v "palckah". Ko uspešno zakrijemo praske, zlošcimo ali povoskamo celotno površino.

Sanja Verovnik
[SI] Napišite članek in nam ga pošljite!
[DE] Ihr Artikel
[IT] Vostro Articolo
Prijava
Izvirnost ansambla je v svojem stilu, saj naše skladbe opevajo pokrajino ob Muri, Prlekijo in življenje ljudi, ki tukaj živijo, posebnost pa so tudi swingovski vložki veselih polk. Narodnozabavni ansambel ŠTRK
Izvirnost ansambla je v svojem stilu, saj naše skladbe opevajo pokrajino ob Muri, Prlekijo in življenje ljudi, ki tukaj živijo, posebnost pa so tudi swingovski vložki veselih polk.

Za izbiro klikni sliko