Izbran članek:
Stabilen, trden in odporen parket
 
Seznam člankov:
[19] [SI-18] [DE-1]
stran: 1 / 2 | skupaj zapisov: 19

[SI] Akcija!! Hrastov sod 440l
[SI] Raba lesa v Sloveniji
[SI] Vzdrževanje lesenih fasad
[SI] Nadstreški, pergole in paviljoni
[SI] Vonj po lesu
[SI] Zašcita lesa pred zimo
[SI] Kako nad madeže, praske, razpoke
[SI] Lesna biomasa
[SI] Stabilen, trden in odporen parket
[SI] Lahko bi bil vecen
Vpisal: Kajote - J.K.
Clanek: VECER - Kvadrati
S pravilno nego do vecnosti

Sodobna proizvodnja ponuja kupcu skorajda brezmejno izbiro razlicnih vrst in barv parketov - ker je njihova trajnost izredno dolga, je zelo pomembno, da v pestri paleti najrazlicnejših parketov izberemo pravega, takšnega, ki bo lep na pogled, dovolj kakovosten in enostaven za vzdrževanje.
Parket je talna obloga, ki je cenovno dražja od vecine talnih oblog, vendar je njegova prednost dolgo življenje. V primerjavi z vecino talnih oblog je veliko toplejši, saj je prav parket v novogradnjah tisti, ki zagotavlja dobro toplotno prevodnost, predvsem pa akumulacijo toplote. Njegova najvecja njegova prednost je možnost obnavljanja, torej da lahko parketu po dolocenem casu z brušenjem in lakiranjem povrnemo prvotni sijaj ter mu tako zagotovimo še daljšo uporabnost.

Ker parket v stanovanju prekriva najvec površin, je zelo pomembno, kakšen tip parketa bomo izbrali. "Preden se odlocite za nakup, je treba spoznati in ugotoviti prednosti razlicnih tipov parketov. V svetu in pri nas so še pred casom lamelni, lam in masivni klasicni parket veljali za nenadomestljive, danes pa so jih že dodobra zamenjali gotovi parketi. Tudi med temi je treba razlikovati razlicne tipe gotovih parketov, naj bodo to panelni ali izgotovljeni parketi, saj se med seboj razlikujejo predvsem po nacinu izdelave, kar posledicno prispeva h koncnemu videzu parketa v prostoru," opozarja Mojca Perigoj iz podjetja Maramo. Po njenih besedah je težko odgovoriti na to, kateri les je najpriporocljivejši za parket, saj je tip lesa odvisen predvsem od želja stranke. "Temnejše drevesne vrste so praviloma trše. Znano je, da je najsvetlejši les, evropski javor, najmehkejši, kar pomeni, da bo najobcutljivejši na poškodbe. Boljši je kanadski javor, ki je trši, hkrati pa še vedno dovolj svetel. Kar zadeva trdote lesa, sta za parket primerna tudi jesen in bukev, vendar je pri bukvi potrebna previdnost. Priporocamo jo samo v izgotovljenem tipu parketa, saj je znano, da se bukev širi in krci celo do 11 odstotkov po svoji širini."


Struktura lesa je bolj vidna, ce je les zašciten z olji ali voski. Prednost takšne obdelave je v tem, da se manjše poškodbe parketa veliko lažje odpravijo.

S parketom boste svojemu stanovanju dali najpomembnejši del opreme, zato strokovnjaki svetujejo, da se ne odlocate za najcenejše parkete, saj se po navadi najcenejša varianta izkaže za najdražjo.
Z zahoda tudi k nam prihaja trend polaganja oljenih in voskanih parketov. "Oljeni in voskani parketi so videti zelo naravni (svilnat, matiran videz), saj se z olji in voski izognemo sijajnemu videzu parketa," pravi Perigojeva. Struktura lesa je bolj vidna, ce je les zašciten z olji ali voski. Prednost takšne obdelave je v tem, da se manjše poškodbe parketa veliko laže odpravijo. Olje zašciti les tako, da pri nanašanju prodre globoko v pore lesa in s tem prepreci vpijanje drugih tekocin v koncno obdelan les.

Cim daljša je lamela, tem dražja je

Ce je nekoc veljalo prepricanje, da parket ne sodi v kopalnico ali kuhinjo, danes ni vec tako. Mojca Perigoj pravi, da je parket primerna podlaga za razlicne bivalne površine, skratka, za celo stanovanje, brez izjeme. Seveda je pogoj, da bo izbrana talna obloga, velja tudi za keramicne plošcice, pluto, linolej in ostale obloge, v kopalnici in kuhinji trajna le, ce bodo vodovodne instalacije izvedeno kakovostno. "Voda, ki pride na parket pri tuširanju in kopanju v kopalnici parketu ne škoduje, ce je po koncanem polaganju celotna površina parketa premazana z zašcitnim premazom, ki zavari stike med posameznimi dešcicami. Seveda je priporocljivo, da odvecne vodne kapljice s parketa obrišemo, saj nam bodo v nasprotnem primeru na parketu ostali madeži vodnega kamna."

Miha Borko iz podjetja Štajerles trade pravi, da se lahko danes parket polaga v vecini bivalnih prostorov, kar omogocajo predvsem drevesne vrste in razlicni nacini polaganja. V dnevnih in spalnih prostorih se lahko polagajo vse drevesne vrste, medtem ko se lahko v kopalnicah polagajo drevesne vrste, ki so odporne proti vlagi in imajo manjše tangencionalno in radialno raztezovanje (na primer merbau, kempal, bnkerai, pinykadoo). Nacin polaganja je odvisen od želja strank, lahko je lepljen na tla ali se polaga plavajoce, lahko pa se tudi sam parket pritrdi na talno podkonstrukcijo, ta pa se zmontira na estrih.


Kar zadeva trdote lesa, sta za parket primerna tudi jesen in bukev, vendar je pri bukvi potrebna previdnost.

Inku und Böhm
Od vrste lesa, debeline in od tega, ali je parket masiven ali vecslojen, zlasti pa, kako dolge so deske, pa je odvisno, koliko bomo za doloceno vrsto placali. "Cim daljša in širša je lamela, tem dražja je," pravi Perigojeva. Trenutno imajo najnižjo ceno lamelni parketi, zelo visoko ceno pa imajo gotovi klasicni parketi. Kaj vodi kupca pri izbiri parketa? "Zadnje case je najvecje povpraševanje po gotovih parketih, saj se lahko stranka vseli v hišo že dan po koncani izvedbi," odgovarja Perigojeva. "Pri klasicnem parketu potekata procesa lakiranja in brušenja dva do tri tedne. Pri gotovem parketu pa je priprava podlage (estriha) s polaganjem koncana v nekaj dneh. Gotovi parket (izgotovljeni ali panelni) je še posebej primeren pri adaptacijah, kjer je treba dela zakljuciti v najkrajšem možnem casu." Miha Borko na vprašanje, po katerih vrstah parketa je danes najvecje povpraševanje, odgovarja, da so stranke pri izbiri parketa zelo previdne in po navadi izberejo parket, ki se ujema s celotno ureditvijo stanovanja, predvsem s pohištvom in barvo vrat. "V zadnjih letih je mocno porasla prodaja eksoticnih vrst parketov, ki so kar nenadoma postali cenovno dostopni vecini ljudi. Od teh je zelo prodajan bambus, pa tako imenovana doussie in merbau, v zadnjem casu pa se zelo dobro prodaja tudi oreh, predvsem ameriški, ki je precej temnejši od evropskega. Hkrati pa je še zmeraj veliko povpraševanje po parketu iz hrasta, bukve in jesena."

Trajnost odvisna od nege

Parket je zagotovo tisti del našega stanovanja, katerega trajnost je izjemno dolga. Pri gotovem klasicnem parketu ali izgotovljenem parketu je ta kar sto let, pravi Perigojeva. "Uporabnost parketa je odvisna od njegove debeline, vzdrževanja in od vrste lesa. Mirno lahko recemo, da je parket vecen. Ce imamo v stanovanju položen parket, ga je treba vzdrževati in negovati. To pomeni, da moramo imeti v stanovanju relativno zracno vlago vedno nekje med 40 in 55 odstotki, prav tako pa je treba parket vedno sesati ter brisati z negovalnimi cistili, ki so natancno predpisana za to vrsto talne obloge. Ko se pojavijo odrgnine in poškodbe, ga lahko pobrusimo in ponovno polakiramo, seveda pa je število obnovitev odvisno od vrste in debeline parketa," opozarja Borko. "Najvecji sovražniki parketa so vlaga, suh zrak, pa tudi parketar, ki ni strokovno opravil svojega dela. V tem primeru mislim predvsem na parket, ki se brusi in lakira, saj sta prav pri tem potrebni velika natancnost in izkušenost parketarja, poleg tega pa tudi kakovost lepila in lakov. Paziti je treba tudi na pohištvo, mize, stole in omare, da imajo na nogicah filc, ki parket varuje pred odrgninami. Prav tako pa je treba pri parketih paziti, da ne hodimo po njem s cevlji, na katerih je kamen ali pesek, saj tako povzrocimo odrgnine."


Temnejše drevesne vrste so praviloma trše, so pa tudi dražje.
S parketom boste svojemu stanovanju dali najpomembnejši del opreme, zato vam svetujem, pravi Pertigojeva, da se ne odlocate za najcenejše parkete, saj se po navadi najcenejša varianta izkaže za najdražjo. Dobavitelj parketa naj vam organizira tudi polaganje, saj boste le tako dobili garancijo za dobavo in izvedbo del.

Iz naše skrinje nasvetov

Kako se polaga parket?

Cene polaganja parketa niso splošne, saj je vsak prostor drugacen in ima svoje znacilnosti. Ni vseeno, ali se polaga že izgotovljen parket, kjer ni potrebno niti lepljenje, niti brušenje in lakiranje, ali intarzijski parket z bordurami in medaljoni, kjer je sama vgradnja casovno zamudna in zahteva natancno delo strokovnjaka, poleg tega vkljucuje drago dvokomponentno poliuretansko lepilo, brušenje in trikratno lakiranje.

Cas vgradnje

Odvisen je od tipa parketa. Soba v velikosti 20 kvadratnih metrov je lahko gotova v nekaj urah. V tem primeru se parket samo prilepi na tla in se premaže z zašcito za fuge, celotna površina se spolira. Ce polagamo lamelni ali klasicni parket, ladijski pod, je postopek dosti daljši. Prvi dan se po temeljitem cišcenju na estrih nanese emulzija za boljši oprijem lepila in estriha, nato se lahko parket prilepi na tla. Parket zaradi klimatizacije pustimo mirovati 7 do 10 dni, sledijo postopki kitanja, trikratnega brušenja in trikratnega lakiranja. Zadnji postopek - kitanje, brušenje in lakiranje - obicajno traja dva dni, saj se morajo kit in posamezni sloji laka pred nadaljnjim brušenjem in ponovnim lakiranjem dobro osušiti in utrditi.

Sanja Verovnik
[SI] Napišite članek in nam ga pošljite!
[DE] Ihr Artikel
[IT] Vostro Articolo
Prijava
V ambientu naše turisticne kmetije, s pridihom preteklosti, v kraju kjer sta še tišina in mir doma, kjer nas zjutraj prebuja petelinje petje...

...vas vabimo, da nas obišcete in preizkusite naše dobrote - jedi naših babic in dedkov, kulinariko Prlekije in Pomurja...

... da preizkusite ce podkev še sreco nosi, da obudite spomine, ki vam nekaj pomenijo in da vikende preživite drugace - po domace! Turisticna kmetija: Na koncu vasi - Prlekija
V ambientu naše turisticne kmetije, s pridihom preteklosti, v kraju kjer sta še tišina in mir doma, kjer nas zjutraj prebuja petelinje petje... ...vas vabimo, da nas obišcete in preizkusite naše dobrote - jedi naših babic in dedkov, kulinariko Prlekije in Pomurja... ... da preizkusite ce podkev še sreco nosi, da obudite spomine, ki vam nekaj pomenijo in da vikende preživite drugace - po domace!

Za izbiro klikni sliko