Izbran članek:
Vrtno pohištvo za razvajanje na prostem
 
Seznam člankov:
[19] [SI-18] [DE-1]
stran: 2 / 2 | skupaj zapisov: 18

[SI] Pomlad je cas, da primete v roke kakšen copic...
[SI] Vrtno pohištvo za razvajanje na prostem
[SI] VRTNA GARNITURA
[SI] Akcija - KREDENCA
[SI] Prleški sejem po celen Lotmerki 2006
[SI] Kje smo - Zemljevid
[SI] Članek v VESTNIKU
[SI] InfoCENTER
Vpisal: Kajote - J.K.
Clanek: VECER-Kvadrati
Vrtno pohištvo za razvajanje na prostem


Pocitek v domacem okolju
"Toplo vreme nas vabi na plano. Vrt, terasa ali balkon, na katerih se v tem casu pogosteje zadržujemo, pa so dosti prijetnejši, ce lahko na njih posedimo. Pravega udobja in užitka bomo deležni, ce bomo izbrali kvalitetno in lepo oblikovano vrtno pohištvo.

Vrtno pohištvo najlažje razdelimo glede na material, iz katerega je izdelano. Danes se za izdelavo stolov in miz, ki jih postavimo na vrtu, balkonu ali na terasi, namrec uporabljajo plasticne mase in razlicno obdelane kovine ter razlicne vrste lesa. Vsak material pa ima svoje posebnosti, dobre in slabe strani. Tisti, ki cenijo mehkobo, obenem pa trajnost lesa, se odlocijo za pohištvo iz trših vrst lesa - tikovine, robinije (vrsta akacije), evkalipta ali nordijskih iglavcev. "Že tikovina, denimo, ponuja veliko izbiro. Merbau je rdeckaste barve, ki jo po prvem nalivu lahko spusti. To se pripeti okoli dvakrat, potem ne vec. Tik Ipe Lapaco je najtemenejši les in je temno rjav. Teak Canna povlece nekoliko na zelenkasto, vendar po prvem nalivu in soncu postane svetlo rjav. Tako imenovani tik Burma pa je trenutno ena izmed najbolj kakovostnih vrst lesa na tržišcu. Gre za naravni tropski les najvišje kakovosti, posebej izbran, brez grc. Žal pa ima takšno pohištvo tudi primerno ceno, saj ob kakovosti in designu placamo še znamko, terasa pa lahko ima življenjsko dobo tudi do 30 let," je povedala" Petra Kramberger �iz Lik-Lesa v Ljubljani."

"Naj les ostane lep

�Da bi trde vrste lesa ohranili v njihovi najlepši podobi, les redno zašcitimo s posebnim oljem, ki ga vpije, obenem pa ohrani na otip prijetno površinsko strukturo. Tako zašciten les ne poka in se ne lušci, kot se obicajno dogaja pri lakih, lazurah ali lesnih emajlih.


Najvecjo ponudbo vrtnega pohištva najdemo v segmentu kovinskih stolov, miz in ležalnikov ter gugalnikov.
Lakirano pohištvo iz bukovine, smrekovine ali borovega lesa je obicajno nekaj cenejše. Ce je konstrukcijsko trdno, nam prav tako lahko nudi dolga leta zadovoljstva, le vzdrževanje bo po dolocenem casu nekoliko zahtevnejše. Staro lazuro ali lak bo treba obrusiti, les ponovno zašcititi s temeljnim premazom, nato pa še lakirati.

"Pohištva in terase iz tika ni treba negovati. Vendar pa tudi ti lesovi scasoma na soncu in dežju dobijo sivo patino, ki nekaterim ni všec. V tem primeru pohištvo ali teraso premažete s tikovim oljem. To pa je dobro narediti tudi po nakupu, saj dobi s tem les zašcito. ce se je po tikovi mizi polilo rdece vino, katero bo les nekoliko absorbiral, obstajajo za to namenjena cistila," svetuje Krambergerjeva."

"Les in kovina �

Najvecjo ponudbo vrtnega pohištva najdemo v segmentu kovinskih stolov, miz in ležalnikov. Kovine so, podobno kot plastika, preproste za vzdrževanje. Mnogokrat je kovinsko ogrodje kombinirano s sedalom ali nasloni iz lesa ali plasticne pletene vrvi. Najboljše sinteticno pletivo za vrtne garniture je Hularo, ki ima videz ratana in podobnih naravnih materialov, izdelano pa je na polietilenski osnovi in izredno odporno proti vremenskim vplivom. Vedno bolj se uveljavlja vrtno pohištvo, ki zagotavlja sožitje kovinskih delov in kvalitetnih vrst lesa. Vedeti pa moramo, da je obstojnost materialov v daljšem obdobju razlicna in da bo vzdrževanje takšnega pohištva zahtevnejše. Predvsem leseni deli zahtevajo redne premaze z oljem ali lazuro. Preprostejše so garniture, ki so izdelane izkljucno iz kovin - aluminija, jeklenih cevi in profilov ali litega železa. Aluminij je najlažji in ne rjavi, njegove prednosti cenijo predvsem gostinci. Bolj udobni so masivnejši stoli iz kovinskih cevi, vecina je že trajno zašcitena, tako da barvanje ni potrebno. Izogibajte se klasicno barvanim (emajliranim) stolom in mizam, saj barvni emajl na soncu cez nekaj let rad popoka, temeljito brušenje in ponovno barvanje pa bo verjetno prevelik strošek. Ponovno vam svetujemo, da vsa sedišca preizkusite že v trgovini, najboljše brez okrasnih blazin, kajti ni je blazine, ki bi vas lahko obvarovala pred slabo oblikovanim in neudobnim stolom.

"Nasveti pred nakupom

�Stoli, mize in ležalniki iz umetnih mas so zagotovo najcenejša rešitev. Njihova dobra stran je, da ne potrebujejo posebnega vzdrževanja. Dovolj bo, da pohištvo ocistimo z vlažno krpo ali blagim cistilom. Tudi plasticnih mas je vec vrst. Nekatere so tanjše, bolj krhke, druge masivnejše in bolj elasticne. Vsako plasticno pohištvo bo cez nekaj casa na soncu zaradi vpliva UV-žarkov postalo krhko, beli stoli vcasih porumenijo, zato se morda raje odlocite za barve - na voljo so temno zelene, modre in vinsko rdece garniture.

Ponudba vrtnega pohištva je torej velika. Izbiramo pa lahko tudi med množico proizvajalcev, ki ponujajo pohištvo iz številnih materialov. Pri nakupu je treba biti pozoren na to:

- da pohištvo nima cenenega videza,

- da se oblikovanje sklada z vrtom,

- da pohištvo ustreza potrebam,

- da so uporabljeni materiali in izdelava dovolj kakovostni.

Ceneno pohištvo bo na vrtu, balkonu ali terasi namrec prevec izstopalo ter s tem podrlo celosten videz. Takšno pohištvo je najveckrat tudi slabše kakovosti, kar pomeni, da ga bomo morali prej zamenjati. "Pri vsakem nakupu, tudi tem, je pomembna cena. Kupec pa mora ne glede na svoj financni položaj misliti tudi na kvaliteto. Pri vrtnem pohištvu iz tikovine, denimo, ki ima življenjsko dobo nekaj deset let, je zelo pomembna konstrukcija proizvoda, debelina lesa iz katerega, je pohištvo, in, kar je zelo pomembno, s kakšnimi vijaki je pohištvo pritrjeno oziroma sestavljeno. Razliko najlažje vidite, ce takšna stola postavite skupaj. Kot že receno, so kakovostni stoli debelejši, vijaki so pocinkani, kvalitetnejša pa je tudi koncna obdelava," opozarja Krambergerjeva. Nekaj evrov vec, ob sicer ugodni ceni, se vam bo dolgorocno obrestovalo.

"Ekološki pomislek�

Prodajalcev, ki ponujajo izdelke iz tropskega lesa, je veliko tudi na našem trgu. Pri tem prepricujejo kupce, da so ti izdelki modni, vzdržljivi in okolju prijazni. Ceprav vse našteto drži, pa je pri izbiri pohištva iz omenjenega lesa velik zadržek: unicevanje tropskega gozda. Vecina pohištva je namrec izdelanega iz lesa, ki so ga, nekateri legalno, drugi spet ne, posekali v tropskem gozdu. Seveda pa obstajajo tudi plantaže umetno vzgojenega tikovega lesa, ki so pod nadzorom lokalnih ministrstev za okolje. Ce ste se torej odlocili za nakup tovrstnega vrtnega pohištva in ste ekološko zavedni, zahtevajte od prodajalca, da vam pokaže certifikat, ki zagotavlja pridobivanje lesa na naravi prijazen nacin. Ce nam certifikata ne pokaže in ce se po tem nakupu odpovemo, je najboljša zamenjava zanj pohištvo iz robinije (akacije), ki raste tudi pri nas. Njen les je po trpežnosti in barvi zelo podoben lesu tropskih vrst. Primerno pa je tudi pohištvo iz nekaterih vrst iglavcev (npr. bor).

Dodatek: Oglejte si našo VRTNO GARNITURO
[SI] Napišite članek in nam ga pošljite!
[DE] Ihr Artikel
[IT] Vostro Articolo
Prijava
V ambientu naše turisticne kmetije, s pridihom preteklosti, v kraju kjer sta še tišina in mir doma, kjer nas zjutraj prebuja petelinje petje...

...vas vabimo, da nas obišcete in preizkusite naše dobrote - jedi naših babic in dedkov, kulinariko Prlekije in Pomurja...

... da preizkusite ce podkev še sreco nosi, da obudite spomine, ki vam nekaj pomenijo in da vikende preživite drugace - po domace! Turisticna kmetija: Na koncu vasi - Prlekija
V ambientu naše turisticne kmetije, s pridihom preteklosti, v kraju kjer sta še tišina in mir doma, kjer nas zjutraj prebuja petelinje petje... ...vas vabimo, da nas obišcete in preizkusite naše dobrote - jedi naših babic in dedkov, kulinariko Prlekije in Pomurja... ... da preizkusite ce podkev še sreco nosi, da obudite spomine, ki vam nekaj pomenijo in da vikende preživite drugace - po domace!

Za izbiro klikni sliko